Fra dvd til DivX

Med DivX kan man pakke video, så en film på et par timer ikke fylder mere end hvad der er plads til på en cd. Man kan for eksempel bruge formatet til at komprimere en dvd-film. Der findes en række forskellige værktøjer, der kan hjælpe til med at få dvd-filmen kopieret til harddisken og omdanne den til en DivX-fil. En af de nemmeste måder at klare jobbet er at anvende det gratis Windows-program EasyDivX.

700 megabyte film

Vi har tidligere kigget på, hvordan man kopierer sin dvd-film til video-cd'er, og vi har haft fingrene i et program, der kan klare opgaven med at komprimere videoklip fra harddisken ved hjælp af DivX. Nu er turen kommet til at se på, hvordan man på en nem måde kan omdanne dvd-film til DivX-filer, så filmen kan være på en cd eller to, uden at kvaliteten bliver helt utålelig. Jobbet kræver en pc med dvd-drev og god plads på harddisken.

DivX er en afart af MPEG4-formatet, der udmærker sig ved at kunne komprimere video hårdt, uden at kvaliteten forringes voldsomt. Således kan fem-seks gigabyte MPEG2-video på en totimers dvd-film koges ned til en absolut seværdig DivX-film på 700 megabyte.

DivX fås i en gratis version, og en pakke med både codec og afspiller kan hentes hos DivX.com. Et codec er de filer, der sørger for kodning og afkodning af DivX-formatet. Uden dette codec kan man ikke optage eller afspille DivX-film.

Når man skal omdanne en dvd-film til en DivX-fil foregår det i to tempi. Først skal filmen kopieres til harddisken, og bagefter skal dvd-formatet omdannes til DivX-formatet. I sidste del af processen skal man sørge for at få lyden med - den kan for eksempel være i MP3-format.

En dvd-film fylder adskillige gigabyte, så man skal have god plads på harddisken. Syv-otte ledige gigabyte er ikke for meget.

Man kan ikke bare kopiere filerne fra dvd'en over på harddisken ved hjælp af Stifinder. Dvd-film er krypterede, og der skal særlige programmer til, der kan bryde koden. Det tager i omegnen af en halv time at kopiere dvd-filmen til harddisken, alt afhængigt af filmens længde og dvd-drevets hastighed.

Konverteringen til DivX-formatet kræver stor regnekraft og tager lang tid. Her er det virkelig en fordel med en hurtig processor i pc'en. Med den hurtigste pc på markedet svarer tidsforbruget ved konverteringen omtrent til filmens spilletid. På langsommere computere kan det tage mange timer, men heldigvis kan pc'en klare arbejdet uden menneskelig indblanding.

EasyDivX

Vi har fundet frem til et program, der kan klare alle de opgaver, der er forbundet med at omdanne en dvd-film til en DivX-fil, der for øvrigt har endelsen .avi.

EasyDivX er gratis og virker under Windows 98, ME, NT, 2000 og XP. Programmet, der kan hentes fra vores download-site, er i virkeligheden bare en brugerflade, der skjuler en række programmer, som udfører det nødvendige arbejde.

EasyDivX benytter programmet vStrip til at overføre dvd-filmen til harddisken. Derefter bruges Mpeg2avi til at konvertere dvd-filmens MPEG2-video til DivX-formatet og AC3 Decode til at trække lydsporet ud af filmen og omdanne det til .wav-format. Så konverteres denne fil til lydformatet MP3 ved hjælp af LAME, og sidst kombineres billeder og lyd til den færdige DivX-film med et program kaldet AVI mux. Det hele sker uden indblanding fra brugeren.

Det hører med til historien, at disse programmer er udviklet af privatpersoner, og de er ikke nødvendigvis 100 procent fejlfri. Det er altså ikke sikkert, at EasyDivX kan klare alle dvd-film, eller at resultatet bliver perfekt hver gang.

EasyDivX installeres i mappen C:\EasyDivX. Hvis man vil have undertekster på filmene, skal man højreklikke på filen DVobSub.inf i mappen C:\EasyDivX\Install\Dvobsub_filters og vælge Installer.

For at gøre EasyDivX i stand til at identificere dvd'en, kan det være nødvendigt at sætte filmen i gang et øjeblik. Ellers er det lige ud af landevejen at benytte programmet.


EasyDivX kan selv udvælge de .vob-filer fra dvd'en, der rummer selve filmen. Ekstramaterialet får man ikke med. Hvert trin i EasyDivX ledsages af en forklarende tekst forneden.

På en dvd-film gemmes lyd og billeder i en række .vob-filer. Hvis "Auto Select Movie" er valgt, vil EasyDivX selv foreslå, hvilke af filerne på dvd'en der rummer selve filmen. Programmet vil også forsøge at bestemme filmens længde og billedformat. Normalt vil EasyDivX ramme rigtigt, og man behøver ikke at foretage sig det helt store.

Indstillinger

Hvis EasyDivX ikke selv har gættet det, skal man angive, hvor mange minutter filmen varer, og man skal vælge, hvilket sprog man vil have på lydsiden. Så skal man fortælle programmet, hvor meget den færdige film må fylde, hvilket billedformat, filmen har, og hvor på harddisken, den endelige .avi-fil i DivX-formatet skal gemmes.

Det kan godt betale sig at ændre på nogle af de såkaldte avancerede indstillinger, ikke mindst under fanebladet "AVI Settings". Her kan man bestemme DivX-filernes størrelse i megabyte under "Maximum CD size", hvad enten DivX-filmen er beregnet til en cd eller ej.

Jo større værdi, jo bedre bliver kvaliteten. Man skal nok ikke gå under de 650 megabyte for en almindelig spillefilm, hvis man vil have et godt resultat.

Man kan også vælge lydkvaliteten, og her kan man for eksempel sætte MP3 Audio Bitrate ned til 96 kilobit i sekundet, hvis man foretrækker pæne billeder frem for perfekt lyd. Hvis man afkrydser feltet "Normalize Audio" forsøger et af programmerne i EasyDivX at finde den bedste lydstyrke til DivX-filmen.

Under fanebladet "General Settings" i "Advanced" kan man sætte kryds i "Delete temp. files" og "Delete VOBs", hvis man vil undgå at fylde harddisken op med unødvendige filer.

Her har EasyDivX været i gang i mere end fem timer, og der er et stykke vej endnu.
Endelig skal man bare klikke "Go for it", og processen går i gang. Når man har sat EasyDivX i sving med at skabe en DivX-film, er der blot tilbage at vente. Efter nogle timer ligger filmen forhåbentlig som Easydivx.avi i undermappen cd1 i den mappe, man har bedt EasyDivX om at gemme i.

Filmen kan afspilles i DivX Player, i Windows Media Player eller i en helt tredje afspiller, for eksempel http://www.bsplayer.org/" TARGET="_blank">BSPlayer, der følger med EasyDivX. Det gælder altså kun, hvis man har det rette DivX-codec installeret.

Ovenstående beskriver en af de nemmeste metoder til at omdanne en dvd-film til en DivX-fil, men der findes mange andre.

Et alternativ til EasyDivX er RipItAll, som også klarer det meste af arbejdet og er let at gå til. RipItAll kræver dog, at man først har overført .vob-filerne fra dvd'en til harddisken, og det kan gøres med DVD Decrypter eller SmartRipper.

Desuden findes der snesevis af andre programmer, der kan klare dele af opgaven, og hvor man har større kontrol over kvaliteten af resultatet. Hvis man har lyst til at vide mere om emnet, kan vi anbefale de to websites DivX Digest og Doom9.net.

Sidst skal vi lige gøre opmærksom på, at man ikke må udlåne, bytte eller sælge en kopi af en dvd-film, der er beskyttet af ophavsretten. Reglerne for digital kopiering kan man finde hos Forbrugerrådet, og herfra kan vi kun opfordre til at overholde loven. Producenter af dvd-film skal jo også leve.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere